Projektin tavoite
Projektin ensisijaisena tavoitteena on osallistuvien yritysten ohjelmistotuotannon tuottavuuden nosto. Tutkimuksessa selvitetään ja kokeillaan menettelytapoja ja välineitä ohjelmistoprosessien tuottavuuden parantamiseksi, erityisesti implementointiprosessin aikana pariohjelmointia käyttäen.
Osana tutkimusta kerätään ja analysoidaan ohjelmistotuotteiden kehittämiseen ja prosessien suorittamiseen liittyvää dataa organisaatio- ja projektitasolla prosessien hallinnan parantamiseksi sekä tuotteiden laadun toteamiseksi. Projekti kerää kokemuksia erityisesti kansainvälisesti verkostoituneessa markkinatilanteessa toteutetuista implementointia sisältävistä ICT-projekteista.
Tutkimuksen kannalta tärkeitä projektin osa-alueita ovat:
- Verkostoituneen usean organisaation ohjelmistotuotantoprosessi
- Yritysten ohjelmistoprosessin parantaminen
- Kollaboraatio ohjelmisto-organisaatioiden välillä toteuttajatasolla
- Maantieteellisesti hajautettu, kansainvälisesti verkostoitunut ohjelmistotyö
- Verkostoituneen liiketoiminnan vaatimat työkulttuurin muutokset ohjelmisto-organisaatiossa
- Pariohjelmoinnin sovitus hajautetun ohjelmistotyön ympäristöihin
- Tietovälineiden ja työkalujen hyväksikäyttö ko. ympäristöissä
- Työskentelytapamuutoksesta tiedottaminen organisaatiossa
- Pariohjelmointimenetelmän ja -kokemuksen arviointi yrityksissä
Hankkeen lähtökohtina ovat tutkimusorganisaation oma tutkimustyö sekä laaja yhteistyö alueen ohjelmistoyritysten kanssa. Hanke hyödyntää myös Suomessa kehitetyn FiSMA Gnosis -arviointi- ja tietämyksenhallintavälineistön käytöstä ja kehittämisestä saatuja kokemuksia.
Avaintulokset
Projekti tuottaa konkreettisia tuloksia hajautetussa ketteriin menetelmiin perustuvissa ohjelmistotuotannossa pariohjelmointimenetelmän muodossa.
Projektissa kuvataan verkostoituneeseen pariohjelmointiin liittyvät ongelmat ja tarpeet ja mallinnetaan tarkoituksenmukainen pariohjelmointimenetelmä. Ohjelmistotuotantoon liittyvät prosessi- ja tuotelaadun mittarit analysoidaan, otetaan käyttöön pariohjelmoinnissa ja kootaan saatu mittaustietämys. Tietämyksen avulla evaluoidaan ohjelmistotuotannon tuottavuuden muutos ko. pariohjelmointimenetelmän sovelluksessa.
Pääsivulle | SoPro-hanke | Henkilöstö | tSoft
© 2007 Joensuun yliopisto, tietojenkäsittelytieteen ja
tilastotieteen laitos
Päivitetty viimeksi: 2007-08-03