Johdatus ohjelmointiin, harjoitustehtävät

Syksy 2006

Harjoitukset tiistaisin tiedepuiston mikroluokassa 247. R1 kello 10-12, R2 kello 12-14, ja R3 kello 14-16.

Harjoitustehtävät palautetaan ennen demoja demonpitäjälle sähköpostiosoitteeseen jo2006@cs.joensuu.fi. Tehdyiksi voi merkitä vain ne harjoitukset jotka on palauttanut sähköpostilla!

Lähetä vastaukset ennen ensimmäisiä demoja (ti 10:15) yhdessä sähköpostissa demonpitäjälle.

Viikko 6 (17.10)

Harjoituksissa opittavat asiat:

Tehtävä 1 (1p)

ATK-keskuksella käyttäjätunnukset tehdään niin, että käyttäjätunnuksen 1. kirjain on käyttäjän etunimen ensimmäinen kirjain ja käyttäjätunnuksen loppu on enintään 7 merkkiä sukunimen alusta lähtien. Yhteensä siis enintään 8 merkkiä. Jos käyttäjän sukunimessä ei ole seitsemää merkkiä, käyttäjätunnuskin on vastaavasti lyhempi. Esimerkiksi "Hermanni Peräinen" saa käyttäjätunnuksekseen "hperäine", "Matti Tedre" saa käyttäjätunnuksekseen "mtedre", ja "Hannu Teppana" saa käyttäjätunnuksen "hteppana".

Tee ohjelma, joka kysyy käyttäjältä etunimen ja sukunimen, ja joka tulostaa ruudulle käyttäjän käyttäjätunnuksen ja sähköpostiosoitteen. Esimerkiksi:

>>> ================================ RESTART ================================
>>> 
Anna etunimesi: Tirlittan
Anna sukunimesi: Uuspaavalniemi
Käyttäjätunnuksesi on tuuspaav
Sähköpostiosoitteesi on tuuspaav@cc.joensuu.fi
>>>
Tehtävä 2 (2p)

Tee ohjelma joka kysyy käyttäjän etunimen ja sukunimen, ja luo sitten niiden perusteella joidenkin sääntöjen mukaisesti käyttäjälle taiteilijanimen.

Taiteilijanimen voi luoda esimerkiksi vaihtamalla etu- ja sukunimien kirjaimia keskenään, lisäämällä väliin jotain, poistamalla kirjaimia, jne. (Luennoilla esiteltiin samantyyppinen irc-nickin luova ohjelma irc-nick.py.)

Testaa ohjelmaasi ainakin nimillä "Tarja Halonen", "Mauno Koivisto", "Matti Tedre" ja "Erkki Sutinen". Mieti lisäksi mitä rooleja muuttujilla ohjelmassasi on.

Tehtävä 3 (2p)

Tee ohjelma joka kysyy käyttäjän koko nimeä, ja tulostaa sitten käyttäjän nimikirjaimet (ensimmäisen kirjaimen ja kaikkia välilyöntejä seuraavat kirjaimet) (1p.). Esimerkiksi:

>>> ================================ RESTART ================================
>>> 
Anna koko nimesi: Paavo Emil Väyrynen
Alias: P.E.V.
>>>

Paranna ohjelmaasi niin, että ohjelma kyselee nimiä ja tulostaa nimikirjaimia kunnes käyttäjä syöttää nimeksi "loppu". Lisäksi mieti mitkä ovat ohjelmasi muuttujien roolit.(1p.)

Tehtävä 4 (1p)

Tule paikalle katsomaan PlanAni-esimerkki.