Porto maraton
Siltojen kaupunki
6.11.2022



Maraton-harjoittelusta

Ekan maratonin jälkeen oma harjoittelumäärä nousi nopeasti 1800 km tasolta 3800 km tasolle ja pysyi melko vakaana aina 2018 saakka. Maksimi 4019 km kertyi 2015, jonka jälkeen se on hienoisesti alkanut hiipumaan. Huippuvuosina 2005-2010 ennätys parani jopa seitsemän kertaa:
Sen jälkeen ei ole enää enkkoja tullut vaikka niistä pitkään salaa haaveilikin. Ennätykset vaativat aina kahta asiaa: (1) hyvää terveyttä, (2) harjoittelua. Harjoittelu pysyikin pitkään hyvällä tasolla. Suuremmat notkahduksina ovat näkyneet vasta viime vuosina lasten syntymien jälkeen (2019 ja 2021). Viime vuosia ovat leimanneet seuraavat:
   
Figures: Maraton-harjoittelun ja tulosten kehittyminen 2005-2022 (vasemmalla). Sama graafisesti ja suhteuttetuna vuoden parhaaseen maraton-tulokseen (oikealla).

Maratonvuosi 2022

Vuonna 2022 juoksin kaksi maratonia: Wien (3:44) ja Porto (3:30).

Ensin Wien Itävallassa, jossa tavoite oli vain juosta maaliin. Kaiken maailman vaivat koronaa myöden osuivat juuri tuohon jaksoon. Rasitusmurtuman jälkivaivatkin äityivät juuri sopivasti. Valmistautuminen oli vaatimatonta. 10 viikon viimeistelyjaksoon ei mahtunut yhtään yli 12 km lenkkiä. Alkuvuonnakin olin juossut vain yhden ainoan yli 20 km pitkä. Maratonilla sain kuitenkin varovaisesti aloittamalla hyvän kunnonmukaisen juoksun. Jostain vanhasta muistista juoksu kulki, mutta palautuminen kesti tavallista paljon kauemmin (viikon).

Marraskuussa Portossa tilanne oli toinen. Olin saanut suhteellisen hyvän 10 viikon viimeistelyjakson keskimäärin 68 viikkokilometrin kera (64, 53, 65, 73, 57, 71, 77 74, 52, 59). Tähän mahtuu vuoden kolme muuta pitkää lenkkiä (23, 21, 24), pari 17 km peräkkäisinä päivinä, sekä kaksi tehoharjoitusta (pyramidiharjoitus + 3x1.7 km Hullunkolmiolla). Jälleen kerran osoitus siitä mitä hyvä 10 viikon viimeistelyjakso voi saada aikaan. Tällä kertaa myös palauduin maratonista nopeasti.

Kisaraportti

Tällä kertaa matkaan lähdettiin koko perheellä. KLM:n lennon peruuntumisesta johtuen ei perillä ehditty olla kuin kaksi yötä, mutta sain siihen mahtumaan yhden maratonin ja yhden yliopistovierailun muun perheen tutustuessa sillä välin eläintarhaan. Hiukan varkain piti yrittää lähteä aamulla, ettei pienimmät heräisi, mutta eihän se tietenkään onnistunut. Hieman piti tyynnytellä, että isi käy nyt vain vähän juoksemassa.

Majapaikkaa ei oltu optimoitu maratonia varten, eikä kisapaikalle suorinta reittiä kulkenut ratikka kulkenut sinä aamuna. Matkaa olisi noin 7 km. Lopulta otettiin toisen samassa jamassa olleen ranskalaisen pariskunnan kanssa yhteinen Über-kyyti, jonka aikana sain kuulla heidän tarinansa. Oli nimittäin saaneet (etuajassa) lapsen tasan vuosi Porto-matkallaan juuri maraton-päivänä. Olivat päättäneet tulla juhlistamaan lapsensa 1-v syntymäpäivää juoksemalla maraton tämän syntymäkaupunkiinsa. Miehellä oli eka maraton ja vaimollakin vasta toinen. Mikäli oikein muistan, olivat liikunnan opettajia jossain pienessä ranskalaiskaupungissa. Kummasti piristi tämä tarina.

Kisa-aamuna keli oli sateisen kolea ja vähän mietitytti, kun olin varautunut vain sortsi-keleihin, eikä mitään sateen pitävää. Sateensuojassa sain kisapaikalla kuitenkin odotella ja sade väistyikin sopivasti kisan alkuun mennessä.



Figures: Kuvia kisapaikalta ennen juoksua.


Reitti mutkitteli edestakaisin rannikkoa ja Porto-joen vartta, jonka varrella sijaitsivat ne kuuluisat korkeat sillatkin. Aivan merenrannassa ei tosin juostu, olisiko ollut laskuveden aika. Ajoista päätellen tasaisesti olen mennyt. Eka puolikas aikaan 1:43:49 ja samaa 4:56 min/km keskivauhtia meni kumpikin eka kymppi. Olin alussa hieman 3:30 jänisryhmää edellä, mutta puolimatkan jälkeen alkoi paikkoja kiristään ja vauhti putosi 20-30 km välillä selvästi. Jänisryhmäkin meni ohitseni ja menojaan.

Käännekohta oli 32 km kohdalla tunneli, jossa raikui Eye of the tiger -musiikki. Se sai fiilikset nousemaan sfääreihin. Ilman lämmitessä myös kiristykset olivat kropasta kaikonneet, joten sain juoksuun kokonaan uuden vaihteen päälle. Loppumatkan olikin sitten isku päällä ja selkiä alkoi tulemaan vastaan. Päätin kokeilla saanko jänisryhmän vielä kiinni. En siihen näköyhteyttä onnistunut enää saamaan ja loppuaika jäi hieman 3:30 huonommalle puolelle. Pieni loppukirikamppailu taisi olla viimeisellä kilometrillä jonkun toisen vielä kovempaa takaa tulleen kaverin kanssa, mutta jäipä hänkin lopulta selän taakse.



Figures: Kuvia reitin varrelta.


Loppuaika 3:30:17 oli paras neljään vuoteen (Wien 3:44, Joensuu 4:10, China Coast 3:32, Singapore 3:56). Näytti mihin nykykunnollani pääsen. Edelliset paremmat ajat saa hakea aina 2018 saakka, jolloin juoksin neljä maratonia kaikki 3:19-3:20 haarukkaan. Sen jälkeen vain Hong Kongissa juostu China Coast meni hyvin, mutta mäkisyytensä takia aikaa ei voi suoraan verrata. Yhteistä näille kahdelle oli, että kummassakaan en liikaa välittänyt ajasta ja napsin kännykällä kuvia juoksun aikana. Silleen saa ainakin visuaalisemman kisaraportin jollei muuta.

Kisan jälkeen yritin löytää tieni pois kisakeskuksesta ja pitkähkön kävely+bussi+kävely reissun jälkeen lähimmälle terassille syömään ja perhettä odottamaan, joka oli vielä eläintarhassa. Loppupäivä Portosta nautiskellen turistina. Paluu arkeen tapahtui seuraavana päivänä yliopistovierailun muodossa, josta salamana junalla Lissaboniin. Lissabonissa oli teemaan sopiva piskuinen Health Information Systems -konferenssi. Kokonaisuutena matka oli poikkeuksellisen erinomainen, jossa työt, harrasteet ja perhe saatiin kerrankin sovitettua samaan muottiin ja ihan onnistuneesti. Neiti 3v onkin jaksanut kertoa vielä kuukausienkin päästä Portugalin reissustaan reippaan R-äänteen kera ja esitellä ostamaansa kaulakorua. Mikäpä voisi tämän enempää maratoonaria enää hymyilyttää.


Summary:

Time: 3:30:17
Rank: 626 / 2771
Pace: 4:59 min/km
Weather: 14-18 C (mostly dry)
Certificate   All results

Splits:


Figures: Feelings after the finish line.