Paris marathon
Run and run
6.4.2014


Summary

Finish time: 3:16:32
Ranking: 2546 / 38674
Pace: 4:39 min/km
Weather: 14-17 C

Pariisi vai Lontoo

Alunperin tarkoitus oli hommata itseni Lontoon maratonille tavalla tai toisella. Parhaaksi keinoksi osoittautui hankkia tuttavan tuttavan kautta osoite Englannista ja sitten Good-for-Age kortilla sisään englantilaiseksi tekeytyen. Tätä varten piti laittaa hakemus arvontaan vetämään ja myöhemmin keväällä anomus tuohon kyseiseen kategoriaan. Chicagon 3:11 tulos piti olla riittävä näyttö.

Suunnitelma oli hieno mutta tulos vesiperä. Järjestäjiltä tuli tieto että joku seuraavista kriteereistä ei täyty: en ole ollut riittävän nopea, britannian passi tai ajokortti puuttuu. Oletan että tuo jälkimmäinen koska Suomen passia käytin identifikaatio-todistuksena. Ajattelin että se siitä sitten, Fuck Lontoo, mennään muualle.

Melko pian tämän jälkeen huomasin S-P Fincken blogissaan päättäneensä juosta Pariisin maratonin. Itse olin kerran yrittänyt mennä sinne mutta olleeni liian myöhään liikkeellä, joten tästä inspiroituneena tein nopean päätöksen ja valitsin Pariisin omaksi Plan-B:ksi. Se on kuitenkin Top-5 eurooppalaisen maratonin joukossa ja oli jo omalla epävirallisella ToDo-listallani. Joten Pariisin kevät, hyvä vaihtoehto Lontoolle.

No pari viikkoa tästä ja kas, Lontoo ilmoitta olemassaolostaan ja kertoo viikon uutispommin: "teidät on hyväksytty arvonnassa Lontoon maratonille". Nopea vilkaisu kalenteriin: Pariisi 6.4., Lontoo 13.4., viikko väliä. Hitsi. Dilemma: Pariisin rekisteröinti on jo maksettu ja sinne lähtöön orientoitunut. Lontooseen todella hankala päästä: nyt olisi tilaisuus. Kumpi valita? Vitkuttelin asiaa niin kauan kunnes Lontoosta uhiteltiin että osallistumisoikeus raukeaa ellei ilmoittautumista hoideta. Siispä valitaan pienempi paha eli rahallinen uhraus: maksetaan Lontoo ja tehdään valinta myöhemmin.

Syksy meni ilman asiaa sen kummemmin ajattelematta. Asia selkiintyi vasta Singaporen maratonin jälkeen joulukuussa, joka meni todella heikosti (ei vaan kulkenut), mutta palautuminen oli ennätysnopeaa. Silloin päätin että juostaan nyt sitten koko rahan edestä eli molemmat: Pariisi ja Lontoo.

Valmistautuminen

Talven harjoittelu ei erityisemmin aiemmista vuosista poikennut: futista, sählyä, kuntorasteja ja pari pidempää lenkkiä viikossa. Ehkä enempi panostin kestävyyteen, erityisesti keskipitkä asettui aika hyvin 20 km tasolle ja toisinaan tuli juostua jopa kolmesti viikossa. Viikkomäärät myös nousi kriittisellä jaksolla aika hyvin. Vain Intian reissulla oli vähän ajankäytöllisiä ongelmia ehtiä lenkillä ja matkan päätteeksi saatu flunssa toi taukoa muttavain pienen. Laskennalliset viikkokilsat vuodelle 2014: 73, 86, 85, 67, 43, 97, 85, 98, 83, 113, 113, 91, 52, 37+mara, 23+mara.

Itse maratonit oli tarkoitus niputtaa yhteen reissuun, vaikka mitää järkevää työmatkaa tai muuta akiviteettia ei tähän väliin luontevasti osunut. Joten paperinivaska kassiin ja reissuun. Pieni irtiotto arjesta ei voi olla kuin hyväksi.

Menoaikatalu oli hieman tiukahko: lento lauantai-aamuna Joensuu-Helsinki-Pariisi, missä lentokenttäbussilla hotellille ja sieltä sitten Expoon numerolappua hakemaan. Välittömästi Expoon sisään mennessä eka toimenpide oli lääkärinlausunnon tarkistus (Validation of Medical certificate), johon virallinen leima. Sen jälkeen numerolapun haku seinän takaa. Selvisi että olen 3:00 ryhmässä, mikä saattaisi hieman luoda painetta. Expon läpi kevyellä shoppailu-mentaliteetilla. Haavin tarttui ainoastaan uudet juoksukengät muttei juuri muuta. Sopivaa käyttövaatetta kyllä yleensä tarvitsee.

Pariisissa ruoka on hyvää ja melkeinpä tuli tehtyä virhe eli ylensyötyä edellisenä iltana kun ei malttanut lopettaa. Muutenkin Pariisi on aika viihtyisä paikka, jossa saisi aikaa kulumaan enempikin. Nyt kuitenkin oli vain maraton mielessä. Muutenkin oli hieman väsynyt olo joten sen kummempia valmisteluja tekemättä ei kun nukkumaan. Edes kisakamppeita en laittanut valmiiksi.

Kisapäivä

Kello soittamaan 6.00, vain jotta voisi syödä aamiaisen hyvissä ajoin ennen kisaa. Aamulla oli hieman turhan tuhti olo, joten aamaisen jätin aika kevyeksi. Kisapaikalle Champ-Elyseelle menin kävellen ja kevyellä hölkällä 1.7 km, jonne kerkesin noin 30 minuuttia ennen starttia. Vaikka keli oli viileähkö (10-15 C), en ollut panostanut mihinkään poisheitto-vaatteeseen, vaan shorteissa ja T-paidassa vaan liikkeelle niin ettei liikaa luppoaikaa jäisi.


Startti oli monivaiheinen. Lähtöaikaan 8.45 pääsikin liikkeelle vain eliitti-porukka. Me muut pääsimme vähän eteenpäin karsinassa mutta sitten jouduttiin odottamaan 'kakkosstarttia', mihin oman arvioni mukaan meni n. 2 minuuttia. En ottanut omalla kellolla aikaa lainkaan, muutenkin valmistelut oli aika minimiaalisia. Mopsinkin yritin kuitenkin nollata että saisi jonkinlaisen nettoajan, mutta tuloksena Mopsista jäi ehkä 20s pois kun en saanut sitä ihan heti uudestaan käyntiin. Järjestäjien virallisissa tuloksissa näyttäisi olevan bruttoaika. Todellinen juoksuaika jäi sitten mysteeriksi, alla kolme arviota ajasta:
Mopsi:        3:14:07 
Oma arvio     3:14:32 
Järjestäjien  3:16:32 
Järjestäjien ilmoittamat väliajat ovat myös bruttoaikoja, joten pakko hyväksyä että nettoaikaa ei Pariisista sitten ilmeisesti tule saamaan. Joten tyydytään tuohon 3:16 tulokseen tällä erää. Alla kuitenkin oma aika-arvioni mukaiset väliajat:
  5k 10k 15k 20k 25k 30k 35k 42k
Total time 0:21:34 0:44:45 1:06:55 1:30:18 1:53:50 2:17:39 2:41:59 3:14:32
Pace 4:19 4:26 4:38 4:41 4:35 4:46 4:52 4:38

Tulossivu (Bib=5512)

Kisaraportti

Ekat 5 km juoksin käytännössä kolmen tunnin jäniksen edellä katsoen miltä vauhti tuntuu. Ei se paha ollut eikä vatsa tai muutkaan heikot lenkit nitkahtaneet, paitsi pakaroiden kireys alkoi oireilemaan. Sen seurauksena yritin rentouttaa juoksua (eli hidastamaan) ja opin että kisassa oli kaikkiaan neljä 3:00 jänisryhmää. Näistä viimeisin painoi ohi 13 km kohdalla. Tässä vaiheessa olin jo vähällä alkaa turistiksi ja napsimaan kuvia, pari kuvaa otinkin evidenssiksi. Mutta tulin kuitenkin siihen tulokseen että tämä kisa on todennäköisesti tämän vuoden paras mahdollisuus saada hyvä tulos, joten jatkoin rennosti mutta vauhtia pudottamatta.


Fiilikset vähän vaihteli: välillä sujui, välillä pakaroita kiristeli, mutta matka eteni eikä mitään katastrofia ilmennyt millään osastolla. Jossain 28 km jälkeen alkoi matka tuntuun jaloissa, mutta matka jatkui ja ohittavien virta alkoi pikkuhiljaa kääntyä ohitettavien virraksi. Jossain 30 km kohdalla oli jo hetken ihan flow-tila, mutta lähinnä vauhti ilmeisesti kasvoi vain suhteessa muiden hiipumiseen. Juomapisteitä oli 5 km välein mikä tällä kelillä (+15 C) oli aivan riittävä. Kaksi geeliä nautin (28 ja 34 km), joista viimeinen toimi samalla viimeisenä juomapisteenä. Tässä kohtaan myös laitoin Mopsin On-line tilaan, jotta saisi statistiikat tuoreeltaan jakeluun. Sen jälkeen juoksu yksinkertaistui kun ei tarvinnut miettiä muita asioita vaan antaa mennä. Vauhtia kiristin loppua kohden. Ei se mihinkään 3-tunnin vauhtiin enää missään vaiheessa noussut muttei enää hyytynytkään kuten varsin usein käy.

Viimeiset 4 km annoin mennä ja ohitettavia tuli selkä edellä vastaan aina viimeiselle kilometrille saakka. Mopsin mukaan olisin tullut sen 3:55 vauhtia mutta siinä on 5% keskimääräinen matkavirhe eli olisiko 4:07 kuitenkin lähempänä totuutta. Loppukiri myös irtosi pitkästä aikaan. Tuloksena kauden paras (ja sellaiseksi luultavasti jääkin) 3:16. Tarkka aika vielä vahvistamatta. Juoksun jälkeen niin sauna ja avanto olisivat maistuneet, mutta suihku ja lepo sai tällä kertaa riittää. Seinen uimakelpoisuutta en lähtenyt tutkailemaan. Nyt on jo pari ateriaa kerennyt syömään, pihvi+ranskalaisia sekä Crepes-menu (suolainen ja makea) upposi hujahtaen.


Seuraavana päivänä lyhyt kaupunkikierros O-Mopsi peliin rasteja bongaillen ja siitä matka sitten Luxemburgin ja Belgian kautta Lontooseen. Tiistaina alkaa sitten Lontooseen valmistelu - eli varovainen lenkkeily. Suurin riski on rasitusvammojen aikaan saaminen mutta suunnitelman mukaan edetään.

Pariisi kuittaa ja siirtyy kohti Lontoota