Joensuu maraton
Hurmiossa
10.10.2020



Koronalenkkeilyä

Alkuvuosi meni sapattivapaalla Kiinassa ja ehdin nippa nappa juosta yhden maratonin Hong Kongissa ennen kuin Korona-epidemia iski päälle tammikuun lopulla. Lenkkeilyyn sillä oli tosin positiivinen vaikutus katujen autioiduttua: ei tarvinnut paljon odotella valojen vaihtumista risteyksissä. Vakiolenkkejä muodostui kaksi: yksi Longhuassa sekä toinen kampuksen tienoilla Pingshanissa. Kovat oli lenkkimaastot: betonia ja asfalttia.




Kuva: Shenzhenin kovat lenkkimaastot: asfalttia ja betonia.



Kuva: Kampuksen lenkki kiersi yleensä Yanziling-puiston vuorelle.


Longhuassa juoksin tavallisesti katuja pitkin pohjoiseen Longhua-puistoon (yhteen niistä) ja takaisin, kunnnes huomasin etelään vievän olevan parempi: vähempi liikennevaloja. Uudeksi vakioreitiksi muodostui ensin kierto 9-square mall kulmille josta pitkä risteytyksetön 2,5 km pätkä Xinqu avenueta pitkin etelään suoraan rautatieaseman kulmalle. Tällä suoralla vedin joskus vetojakin. Aseman takana oli rauhallinen "Pohjoisen rautatieaseman keskuspuisto". Siellä kierros puiston takana olevalle mäenlaelle, josta oli hieno näkymä läheiselle pikkuvuorelle. Toista kautta portaita takaisin alas puiston etuosaan josta puolestaan aukeni hieno näkymä rautatieasemalle. Täältä North station asemalta lähtevät kaikki Shenzhenin luotijunat (matka-aika mm. Quangzhou 30 min). Siinä risteää myös kaksi metrolinjaa. Aseman läpi kulkee päivittäin jopa 80,000 ihmistä.




Kuva: Lenkkireitin maisemia 9-squaren tienoilta sekä North stationin keskuspuistostas.


Puistosta matka jatkui katuja pitkin kohti Bai Shi Long musiikkipuistoa jonne takakautta nousi pieni ajotie. Siinä terävä mäkitreeni ylös puistoon ja sitten etuportista ulos. Tämäkin puisto oli mäen päällä mutta ilman metsää. Loppumatka katujen varsia pitkin takaisin kotiin. Vastapäätä oli dumpling-kioski josta kanamuna ja dumplinea aamupalaksi soijamaidon kera. Tähän 13 km lenkkiin meni yleensä vähän 1:10 +-5 min vauhdista riippuen. Hieman on ikävä näitä lenkkimaisemia.



Kuva: Bai Shi Long puiston tienoo ja juoksureittiä sen jälkeen.


Kampuksella ei hirveästi vietetty aikaa, mutta silloin kun siellä olin, seurasin yleensä kuvan jokea 5 km päässä olevalle Yanziling-puiston vuorelle joka oli niinikään mäkinen ja täysin metsän sisällä. Siellä sai runsaasti porrastreeniä. Ekoja kertoja mennessä puistovahti halusi ottaa juoksijasta kuvan - oletettavasti koska ulkomaalaisena olin eksoottinen otus niillä kulmilla. Korona-aikaan jokivarren reitti vähän mutkistui kun moni paikka blokattiin aidoilla. Puisto ja sen molemmat pääportin pysyivät kuitenkin auki ja maski naamalla pääsi sisään. Lenkkeiltyä siis tuli.



Kuva: Lenkkireitin maisemia Pingshanissa. Yangziling-vuori häämöttää taustalla.

Jälleen Joensuussa

Kiinassa olin ilmoittautunut kahdelle maratonille: Great Wall ja Hengyang. Kummatkin peruttiin. Suomeen kotiuduttua lenkkeily jatkui mutta vähän vaisummin. Tultiin Jenni-tytön kanssa kahdestaan ja ekat 2 kk meni yh/kesäleski-roolissa. Kaikki kynnelle kykenevät tutut kyllä värväsin lapsenvahdiksi lenkkeilyn ajaksi, mutta juoksurattaatkin ehtivät tulla tutuiksi. Korona oli täällä onneksi jo laantunut joten futis, suunnistus ja syksymmällä sähly toivat vaihtelua ainaiseen lenkkeilyyn. Kiinassa kun futis ja suunnistuskisat olivat jääneet keväällä pitkälle tauolle vaikka itse epidemia oli Shenzhenissä ohi käytännössä jo maaliskuussa ja saldo jäi hyvin vaatimattomaksi: alle 500 tautitapausta 15-20 miljoonan kaupungissa. Varotoimet sen sijaan oli sitäkin tiukemmat.

Koronan vuoksi maratonmatkailu ei ollut nyt mielessä joten koronan takia toukokuulta lokakuulle siirretty ja kotikulmilla juostava Joensuu Run valikoitui tämän vuoden toiseksi maratoniksi. Mitään aikatavoitteita ei ollut, mutta yllättäviä haasteita ilmeni viikkoa ennen kisaa. Ilmeisesti sählyssä sain etusääreen jonkinlaisen kolhun jota tuskin edes huomasin, mutta joka tulehtui ja sai koko jalan turpoamaan nilkkaa myöden. Hain neuvot Jouni Törröseltä ja Henri Lomulta, ja lopulta lääkärin pakeille. Sieltä sain antibiootti- ja kortisonikuurit ja neuvon että jos turvotus laskee niin ei mitään estettä juoksemiselle. Iltaisin kävin avannolla ja yöllä se turvotus aina hävisi mutta tuli aina seuraavana päivänä kuitenkin takaisin. Perjantai-iltana päätin että juoksen turvotuksesta huolimatta.

Juoksuraportti

Juoksu meni vaatimattomasti. Jalat kyllä kesti mutta vaivojen seurauksena pakarat oli jumissa lähes lähdöstä maaliin ja vauhti sen mukaista. Varsinkin kolmas kierros oli melkoista taapertamista. Viimeisellä kierroksella takareidet ja nivuset alkoivat myös oireilemaan, mutta pakarat vastaavasti hieman pehmenivät ja ehkä sen vuoksi sain vähän sinniteltyä vauhtia paremmaksi loppua kohden. Lopputulos 4:10 oli kuitenkin huonoin ikinä tasaisella juoksemani maraton. Tätä hitaammin on mennyt vain Vaarojen maraton Kolilla 5:35 (1600 nousumetriä) ja Jungfraun vuoristomaraton 4:53 (1800 nousumetriä). Tammikuun mäkisempi (650 nousumetriä) maraton Hong Kongissa oli sen sijaan sujunut vielä suhtkot hyvin reittiprofiili huomioden aikaan 3:32.

Heikko aika ei kuitenkaan harmittanut. Maalin pääsin ja ilman näkyviä vammoja. Ja mikä mainiointa, turvotukset jäivät maratonreitin varrelle! Liikunnan parantava voima on uskomaton. Pakarat ja takareidet olivat tosin juoksun jälkeen melko pinkeellä ja pakarat vaivasi monta viikkoa maratonin jälkeen. Vasta kun olosuhteiden pakosta siirryin käyttämään IceBugs-nastakenkiä niin oireet ovat alkaneet pikkuhiljaa laantumaan.

Yksi episodi kisassa sattui sen kolmannella kierroksella. Juuri Ylisoutajansillalle tullessa silta aukesi. Siinä odotellessa kului minuutti jos toinenkin ohi kulkevaa venettä odotellessa. Mulle yksi ja sama kun aika tulisi joka tapauksessa olemaan heikko. Lähinnä huvitti että tällainen tapaus. Aloin sitten muille odottelijoille kertoilemaan vastaavia sattumuksia muualla.
  1. Baselissa 2015 noin 200m ennen maalia ohjasivat mut viestijuoksun vaihtoalueelle niin että kesti 5 minuuttia löytää takaisin maalisuoralle. Loppukiri oli vissiin niin vahva että luulivat viestijuoksijaksi. Kävin urputtamassa asiasta ja sainkin puhumalla 5 min ajasta pois. Faktaa löytyi kun viimeisin tulosmatto tais olla joko 41km tai 42km kohdalla ja siitä pystyi arvioimaan.

  2. Pietarissa 2005 reittimerkintä meni suoraan Moskovski-aseman 6-kaistaisen liikenneympyrän läpi. Liikenneohjaus oli muualla toiminut moitteetta mutta tässä siitä ei ollut tietoakaan. Kantti ei kestänyt mennä suoraan täydessä vauhdissa olevien autojen valtaamalle reitille, vaan kiersin kiltisti koko ympyrän liikennevaloissakin seisoen. Tämä oli eka maratoni joten en osannut edes harmitella.

  3. Kuorevaarassa 2020 joku jekkumaakari oli kääntänyt reittikylttiä. Tiesin kyllä minne pitäisi mennä mutta kun muutkin... tajusin vasta kun kärki tuli vastaan. Kiva Gundersen-tasoitus kesken kisan, mutta oikea järjestys ilmeisesti tästä huolimatta säilyi. Tämäkin oli heikko juoksu joten loppuajalla ei ollut mulle väliä.
Mutta tässä ja nyt siinä Ylisoutajasillalla osa oli aavistuksen hiilenä eivätkä ehkä osanneet arvostaa tarinoitani juuri sillä hetkellä. Mutta pian se matka taas jatkui.

Muutoin ei itse kisassa ei mitään ihmeempiä tapahtunut. Lähdössä juttelin vuosien takaisen juoksukoulututtu Tuomo Lukkarisen kanssa, joka olemuksesta päätellen oli tikissä. Oli ilmoittautunut 11.10.2020 Chicago-maratonille, mutta se oli koronan takia peruttu ja sen vuoksi juoksi sitten Joensuussa. Itse olin vastaavasti 10 vuotta sitten ilmoittautunut 10.10.2010 juostavaan Chicago-maratoniin mutta piti tapaturman takia perua. Juoksin kuitenkin sitten parin vuoden päästä siellä 2012 ihan kelvollisesti 3:11. Sattumoisin päälläni nyt oli tuolloin Chicagosta hankittu juoksupaita jossa lukee RUN LIKE 'L. Toivottavasti Tuomo pääsee kanssa sinne Chicagoon aikanaan.

Kolmannella kierroksella puolestaan juoksin jonkin aikaan keväällä koronan sairastaneen kaverin kanssa. Juteltiin tosin lähinnä maratonmatkailusta ja unohdin kokonaan kysyä oliko tauti ollut paha vai ei. Hauskin tapahtuma, ja kisan motto, tulee kuitenkin heti ekalta kierrokselta jolloin Linnunlahden rannan tuntumassa vanhempi täti kannusti meitä juoksijoita:
"Te ootte hurmiossa. Ootte te."
Varmaan me sitten oltiin kun niin kovaa juostiin. Olihan tuo keskivauhti ekalla kierroksella vielä 5:15 min/km. Itse kisasta ei kuvia multa löydy kun toteutin lähinnä omatoimimatkailuna ilman manageria tai kannustusjoukkoja. Eväätkin jätin raviradan luona olevaan liikennemerkkiin roikkumaan ihan itsekseen eli minimijärjestelyin mentiin. Alla kuitenkin muutama Marissa Majoisen ottama kuva lähdöstä ja uimahallin huoltopisteeltä. Ne saa riittää tällä kertaa.


Maratonin lähtö Maratonin lähtö Maratonin lähtö
© Kuvat SOME Stories / Marissa Majoinen


Yhteenveto:

Aika: 4:10:40
Sija: 28 / 47
Säätila: +10 C
Kaikki tulokset

Väliajat: