5th Football Chess tournament
11.8.2009 at 17:00


Turnaus järjestettiin tänä vuonna ECSE:n kesäkoulun yhteydessä ja pelattiin aurinkoisissa olosuhteissa Jokiaseman läheisellä ruohokentällä. Neljän joukkueen täyskierrosturnaus päätyi seuraavaan tulokseen:
1. Speech & Image Processing Unit (SIPU)
2. Joensuun Shakkikerho (JoeSK)
3. ECSE Visitors
4. ECSE Students
Joensuun shakkikerholta osallistui yksi mutta sitäkin iskukykyisempi joukkue: puistoshakin tämän ja viime vuoden mestarit (Jönhede ja Juurikainen) sekä Mikkelin viikonlopputurnauksessa hopeamitalisti (Mustonen). Heillä kaikilla kovat vahvuusluvut kerhon tämän vuoden pikapelien vahvuuslistoilla (Jönhede 2063, Juurikainen 1970, Mustonen 1860). Juoksukuntokin oli kohdallaan: Juurikaisella ja Jönhedellä viimeisin puolimaraton 1:44 ja 2:10 aikaan ja kummallakin myös täysmaraton suoritettuna tänä kesänä.

SIPU-joukkueella juoksukunto on tunnetusti terästä. Puolikkaan tuoreimmat tulokset 1:26, 1:29, 1:39 (Fränti, Peltonen, Virmajoki) ja allekirjoittaneella tällä kaudella kolme täysimaratonia takana. Shakkitaitoakin on hyppysissä riittävästi: pikapelien vahvuusluku Fräntillä 1732 ja kahden voiton putki B-sarjassa Joensuun shakkikerhon pikapeleissä. Virmajoen pitkien pelien SELO-luku on puolestaan 1883. Näillä eväin tarkoitus oli juosta shakkikerho kumoon ja ampua täysosumia sellaisella vauhdilla että oksat pois.


ECSE:n kesäkoulun osallistujista löytyi rohkeutta ja urheiluhenkeä sen verran että kaksi muutakin joukkuetta saatiin koottua. Toinen joukkueista koostui Brnon teknillinen yliopiston tutkijoista Oldrich Plchot ja Zdenek Jancik täydennettynä Lappeenrannan teknillisestä yliopiston tutkijalla Ivan Martynov. Toinen joukkue koostui ECSE:n nykyisistä ja tulevista jatko-opiskelijoista (Teemu Kinnunen, Mikko Malinen, Sergey Vlashov).


Välineteknisistä syistä johtuen (pallot oli paskoja) pelipalloiksi valikoitu ainoa kelvollinen jalkapallo sekä rantalentopallo. Tuomarin nopealla päätöksellä pallot sovittiin arvottavaksi niin että arvonnan voittanut joukkue saisi valita pelipallon ja hävinnyt nappuloiden värin. Näillä eväin pelit aloitettiin.


Turnausraportti

SIPU-Visitors (1-0):

Ensimmäinen peli alkoi avausteorian mukaisesti Espanjalaisen Berliinin puolustuksen avointa muunnelmaa noudattaen (shakkiohjelma kertoi). Valkoisen linnoittautumisen jälkeen peli kuitenkin muuttuikin nopeasti reippaaksi hurlumlei-meiningiksi ja mustalta alkoi pudota upseeri toisensa jälkeen. Valkean ainoa vaaran paikka olivat siirrot 9 ja 10, joissa mustalla olisi teoriassa ollut mahdollisuus pelastaa suissa ollut daami ja tehdä jopa pohjarivin matti siirroilla 9. ... gxf3, 10. (tempo) Dxe1X. Mutta tämäkin vain teoriassa mikäli jalkapallossa valkea olisi tehnyt hutipotkun ja musta sitäkautta saanut tempovoiton ratkaisevassa kohtaan. Käytännössä tapahtui juuri toisinpäin ja musta menetti temmon (ja daamin) ja pian 17 siirrossa musta oli matitettu ajassa 5.45.


ECSE - JoeSK (0-1):

Mustilla pelannut shakkikerho aloitti nopeasti suoraviivaisella painostuksella ruutuun f2 ja voitti tornin h1:stä. Valkean peli-idea oli että hyökkäys on paras puolustus, mutta vastaisku f7-ruutuun ei ollut riittävän tehokas ja musta kerkesi sillä välin tekemään matin 13-siirtoisessa pelissä ajalla 4.32.


SIPU - JoeSK (1-0):

Ennakkokaavailujen mukaan tässä pelissä mitä todennäköisimmin ratkaistaisiin turnausvoitto. Ollin avausvalinta näytti onnistuneen nappiin ja saaneen JoeSK:n avauspelin hieman sekaisin. Muutoin peli oli aika suoraviivaista täysillä eteenpäin ilman vuorojen ja tempojen kyttäilyä. Ratkaisevat materiaalivoitot tulivat tempoilla (11.Torni, 22.Daami), joten voi sanoa että SIPU juoksi shakkikeron nurin. Asema oli kyllä shakillisestikin aika selkeästi valkean hallintaa ja musta oli kehityksessä pahasti jäljessä 19 siirron kohdalla tilanteessa jossa valkea oli kahdentanut tornit e-linjalle välittämättä h-sotilaaseen kohdistuneesta uhkauksesta. Shakillisesti mustan 19 siirto (Lxh3) oli varmaankin virhe, mutta asemassa oli kuitenkin paljon tempoilla voitettavaa ja hävittävää, joten pelkästään shakkillisesti siirto- vuorojen kautta asemaa ei voi tarkastella.


Valkea 21 siirto (Lxh3) oli myös ihan asiallinen, mutta suoraviivaisempi mattihyökkäys Te8 olisi todennäköisesti päättänyt pelin suoraan: 21. Te8+ Txe8 22. Txe8X. Peli ei kuitenkaan ole pakottavasti matti, sillä musta olisi voinut vielä pelastautua tempovoitolla jalkapallo-tehtävässä: 21. Te8+ Txe8 22. (tempo) Txe1+. Ja musta pelastautuu matista ja voittaapa vielä tornin kaupan päälle. Yhtä hyvin peli olisi voinut mennä näinkin (valkea voittaa tempon): 21. Te8+ (tempo) 22. Txa8+ Rb8 23. Te8X. Mustan on pakko torjua shakki, mutta valkean ei suinkaan tarvitse odotella jos kerkiää siirtovuoroon ennen. Tässä puolustavan tornin syöminen ei nopeuta mattia, koska nyt ratsu pääsee väliin. Takaa tuleva toinen torni hoitaa kuitenkin homman loppuun, jottei daami pääse viivästyttään mattia (23. Txb8+ Dc8. 24. Txc8X).

Tällaisia vaihtoehtoja on hyvin vaikea aukottomasti ennakoida pelissä ja toisaalta tempoihin perustuvia hyökkäysuhkia ja riskejä on mahdotonta analysoida jälkikäteen, jollei muista tilannetta kentällä. Yleisenä periaatteena nappulat pitäisi aina ylisuojata ja toisaalta vaihdot ajoittaa mahdollisiin tempo-voittoihin jolloin tempovoitto voi muuttuua upseerin voitoksi. Siten tuo lähetin lyöminen h3:sta (21.siirto) oli varmanpäälle vaihtoehto kuin nopean riskialttiimman matin hakeminen hyökkäämällä. Mitä todellisuudessa tapahtui niin siirrossa 22 valkea sai tempovoitolla daamin ja musta luovutti välittömästi. Peli kesti noi 7 minuuttia.


ECSE - Visitors (0-1):

Päivän lyhyin peli nähtiin neljännessä pelissä, jossa valkea suti hutipotkuja siihen malliin että musta teki koulumatin 6 siirrolla. Aikaa ja hikeä ei keritty valuttamaan kuin 1.45.


Visitors - JoeSK (0-1):

Tämän pelin nuotit ovat epäselvät ja vaatii vielä penkomista. Peli joka tapauksessa päättyi ajassa 8.21 Joensuun shakkikerhon voittoon.


ECSE - SIPU (0-1):

Mustalla pelannut SIPU valitsi taktiikakseen varman päälle pelaamisen. Saatuaan oman avauksen päätökseen musta aloitti keskustasotilailla etenemisen. Tässä vaiheessa valkean kuningatarsivusta oli vielä pahasti kehittämättä ja vielä kun pusikko alkoi viuhumaan ahkerasti, musta sai lyötyä sotilaallaan valkean tornin f2:sta ja ahdistettua kuninkaan nurkkaan. Mustalla oli kuitenkin jäänyt varman päälle pelaaminen takaraivoon niin vahvasti että missasi kolme kertaa yhden siirron matin. Lopulta f1-sotilas päätti korottautua daamiksi ja teki samalla matin 7 minuutin pelaamisen jälkeen.


Pelit:

SIPU - Visitors 1-0 5.45 (pgn)(txt)
ECSE - JoeSK 0-1 4.32 (pgn)(txt)
SIPU - JoeSK 1-0 7.00 (pgn)(txt)
ECSE - Visitors 0-1 1.45 (pgn)(txt)
Visitors - JoeSK 0-1 8.21 (pgn)(txt)
ECSE - SIPU 0-1 7.00 (pgn)(txt)
(PGN-formaatissa tempohäviöt merkitty jollain merkityksettömällä ratsu/torni/sotilas -siirroksi.)

Sarjataulukko

SIPU 3    3   0   0     3 19.45
JoeSK 3    2   0   1     2 19.53
Visitors 3    1   0   2     1 15.51
ECSE 3    0   0   3     0 13.17
(Ottelut, voitot, tasapelit, häviöt, pisteet, kertyneet peliminuutit)


(PF)