Ohjelmiston elinkaariprosessit - Software life-cycle processes

ISO/IEC 12207 - Software life cycle processes

ISO/IEC 12207 on kansainvälinen standardi, joka käsittelee ohjelmiston elinkaariprosesseja. Ensimmäisen kerran se julkaistiin elokuussa 1995.

ISO 12207 (1995) kuvaa seuraavat elinkaariprosessit:

Standardin prosessit kattavat kokonaisvaltaisesti koko ohjelmiston elinkaaren ja organisaatio voi valita haluamansa prosessit käyttötarkoituksensa mukaisesti. Standardi ei kuitenkaan määrää käytettävää elinkaarimallia tai ohjelmiston kehitysmenetelmää. Se ei myöskään sisällä prosessien toimintojen ja tehtävien yksityiskohtaisia kuvauksia. Tämän vuoksi organisaatiot, jotka haluavat soveltaa 12207 voivat käyttää muita standardeja tai menetelmiä määrittelemään edellä mainitut yksityiskohdat.

Standardi soveltuu sekä toimittajan että hankkijan käyttöön. Se on erityisen sopiva hankintaan, koska se selvästi erottelee hankkijan ja toimittajan roolit.

Laadun näkökulmasta oleellisimmat prosessit ovat: laadunvarmistus, todennus, kelpoistus, yhteisten katselmusten, auditointi ja ongelmien ratkaisuprosessit. Standardilla on läheinen yhteys ISO 15504 standardiin (SPICE), jossa sitä voidaan käyttää prosessien osalta viitemallina. Standardin pituus on 57 sivua ja se on saatavana vain englanniksi.

Dokumentit

Kirjallisuus

Linkkejä

Muuta