Joensuun yliopisto
Tietojenkäsittelytieteen laitos

Ohjelmointia opettajille, syksy 1999

OHJEITA KAREL-HARJOITUSTYÖTÄ TEKEVILLE

Nämä ohjeet on muokattu Asko Niemeläisen alkuperäisestä tekstistä "Ohjeita ohjelmoinnin harjoitustyötä tekeville" ja Marja Kuittisen tekstistä "Ohjeita Karel-harjoitustyötä tekeville".

1. YLEISTÄ

KAREL-harjoitustyön tarkoituksena on perehdyttää opiskelija pienen ohjelmointiongelman ratkaisemisen eri vaiheisiin ja antaa käsitys siitä, miten ongelmanratkaisuun liittyviä suunnitelmia, ohjelmia ja dokumentteja laaditaan.

Harjoitustyön aiheet jaetaan "Ohjelmointia opettajille"-opintojakson lopussa. Työn tekemisen eri vaiheissa on syytä neuvotella työnohjaajan kanssa, mikäli tekemisessä esiintyy vaikeuksia. Dokumentin rakenteen ja sisällön yksityiskohdista on myös tarvittaessa hyvä neuvotella työnohjaajan kanssa.

Työ on palautettava tarkastettavaksi henkilökohtaisesti harjoitustyön ohjaajalle (Markku Hauta-Kasari) tiistaihin 30.11.1999 mennessä.

Ellei ohjelma toimi oikein, dokumentoinnissa on pahoja puutteita tai virheitä, tai testaus ei ole riittävä, työ palautetaan korjattavaksi. Korjattu työ on jätettävä uudelleen tarkastettavaksi kahden viikon kuluessa työkritiikistä. Kaikki aiemmin tarkastettu materiaali on myös palautettava. Korjattuna palautetusta työstä järjestetään tarvittaessa uusi työkritiikki.

2. TÖIDEN ARVOSTELU

Harjoitustyöt arvostellaan ja työstä annettava arvosana vaikuttaa 1/3 verran kurssin lopulliseen arvosanaan. Arvostelun lähtökohtana on arvosana 2. Mikäli työ on hyvin tehty ja huolellisesti dokumentoitu, arvosanaa korotetaan. Tehoton tai epäselvä ohjelma samoin kuin kehno dokumentointi pudottavat arvosanaa. Myös korjatusta työstä voi saada erinomaisen arvosanan.

Arvostelussa kiinnitetään huomiota ratkaisualgoritmin ja sen toteutuksen selkeyteen. Dokumentin täytyy sisältää kaikki tarpeelliset osat ja sen perusteella on saatava hyvä käsitys ohjelman rakenteesta ja toiminnasta.

Ohjelman arvostelussa kiinnitetään huomiota lähinnä seuraaviin seikkoihin:

Jos ohjelma ei täytä edellä mainittuja vaatimuksia, se palautetaan korjattavaksi. Muuten katsotaan seuraavat seikat eduiksi:

Dokumentin arvostelussa kiinnitetään huomiota lähinnä siihen, että dokumentti sisältää vaaditut osat riittävällä tarkkuudella. Arvostelu nojautuu seuraaviin periaatteisiin:

Mikäli dokumentissa on pahoja puutteita tai virheitä, se palautetaan korjattavaksi. Dokumentti voidaan palauttaa korjattavaksi myös kieliasun takia.

3. TYÖN DOKUMENTOINTI

On muistettava, että ohjelmakoodi on itsessään osa ohjelman dokumenttia. Dokumentti ja ohjelmakoodi antavat yhdessä riittävät edellytykset ohjelmaan perehtymiseen.

Dokumentti sisältää seuraavat osat:

4. OHJELMAKOODI

Koodin luettavuuden helpottamiseksi teksti on aseteltava ja muotoiltava selkeäksi ja kauttaaltaan yhdenmukaiseksi kokonaisuudeksi. Nasevasti nimetyt tunnukset ilmaisevat enemmän kuin lyhyet selitteet.


Ohjaaja:

Markku Hauta-Kasari
Tietojenkäsittelytieteen laitos, Huone M385, Puh. 3108,
Email: Markku.Hauta-Kasari@cs.joensuu.fi, Vastaanotto: Keskiviikkoisin klo. 11-12