Harjoitustyön tarkoituksena on perehdyttää opiskelija laatimaan WWW-esitys HTML-kielellä.
Harjoitustyön tulee osoittaa Tietoverkot opetuksessa-kurssin asiasisällön tuntemusta. Työn tekemisen eri vaiheissa on syytä neuvotella työnohjaajan kanssa, mikäli tekemisessä esiintyy vaikeuksia. Dokumentin rakenteen ja sisällön yksityiskohdista on myös tarvittaessa hyvä neuvotella työnohjaajan kanssa.
Työ on palautettava tarkastettavaksi henkilökohtaisesti harjoitustyön ohjaajalle (Markku Hauta-Kasari) perjantaihin 21.1.2000 mennessä.
Ellei WWW-esitys toimi oikein, dokumentoinnissa on pahoja puutteita tai virheitä, tai testaus ei ole riittävä, työ palautetaan korjattavaksi. Korjattu työ on jätettävä uudelleen tarkastettavaksi kahden viikon kuluessa työkritiikistä. Kaikki aiemmin tarkastettu materiaali on myös palautettava. Korjattuna palautetusta työstä järjestetään uusi työkritiikki.
Harjoitustyön teossa on noudatettava WWW-sivuja koskevaa tekijänoikeuslakia.
Harjoitustyöt arvostellaan ja työstä annettava arvosana vaikuttaa 1/3 verran kurssin lopulliseen arvosanaan. Arvostelun lähtökohtana on arvosana 2. Mikäli työ on hyvin tehty ja huolellisesti dokumentoitu, arvosanaa korotetaan. Tehoton tai epäselvä HTML-koodi samoin kuin kehno dokumentointi pudottavat arvosanaa. Myös korjatusta työstä voi saada erinomaisen arvosanan.
Arvostelussa kiinnitetään huomiota toteutuksen selkeyteen. Dokumentin täytyy sisältää kaikki tarpeelliset osat ja sen perusteella on saatava hyvä käsitys verkkosivuston rakenteesta ja toiminnasta.
WWW-esityksen arvostelussa kiinnitetään huomiota lähinnä seuraaviin seikkoihin:
Jos sivusto ei täytä edellä mainittuja vaatimuksia, se voidaan palauttaa korjattavaksi. Muuten katsotaan seuraavat seikat eduiksi:
Dokumentin arvostelussa kiinnitetään huomiota lähinnä siihen, että dokumentti sisältää vaaditut osat riittävällä tarkkuudella. Arvostelu nojautuu seuraaviin periaatteisiin:
Mikäli dokumentissa on pahoja puutteita tai virheitä, se palautetaan korjattavaksi. Dokumentti voidaan palauttaa korjattavaksi myös kieliasun takia.
Dokumentti sisältää seuraavat osat:
Kansilehdeltä tulee ilmetä seuraavat tiedot:
Sisällysluettelossa mainitaan dokumentin numeroidut otsikot ja mahdolliset liitteet.
Tästä luvusta täytyy voida nopeasti nähdä, mitä työ käsittelee ja mihin ratkaisu perustuu.
Tässä kohdassa selostetaan tehtävän määrittely ja muut tehtävänantoon liittyvät seikat.
Ratkaisuperiaate selostetaan pääpiirteissään välttäen laitteiston ja ohjelmointikielen teknisiä termejä. Esitystavan on syytä olla mahdollisimman kansantajuinen. Tämä osio sisältää myös lyhyen käyttöohjeen WWW-sivuston käyttöön.
Mainitse aluksi Internet-osoite, jossa WWW-esityksen sivut ovat. Työn ohjaajan täytyy pystyä lukemaan ja tarkastamaan sivut tästä osoitteesta.
Tämä luku on tarkoitettu henkilölle, joka haluaa muuttaa HTML-koodia tai on muuten kiinnostunut sivuston toimintaperiaatteesta. Luvun tarkoituksena on selvittää HTML-koodilistauksen sisältö.
Käytännössä tässä luvussa on koko WWW-sivuston ohjelmakoodi, joka on kommentoitu niin, että lukijalle tulee selväksi, mitä missäkin kohdassa on tehty ja miksi. Jokaista yksittäistä HTML-tagia ei tarvitse selittää, vaan tärkeämpää on se, että loogiset kokonaisuudet on selitetty ja perusteltu.
Tämä dokumentin osa on tarkoitettu vakuuttamaan lukija siitä, että WWW-sivusto toimii virheettömästi. Sivuston kaikki linkit ja toiminnot on syytä testata ja dokumentoida saadut testaustulokset.
Testausraportissa kerrotaan, millaisia tilanteita on testattu, minkä vuoksi. Testauksesta antaa yleiskuvan esimerkiksi taulukko, josta ilmenee, mitä on testattu ja millä WWW-selaimella. Sivuston tulisi toimia kaikilla WWW-selaimilla. Mahdolliset virhetilanteet raportoidaan myös tässä osiossa.
Mikäli työtä joudutaan korjaamaan, tehdään korjauksista liite, joka palautetaan alkuperäisen työselostuksen kanssa.
Ohjaaja:
Markku Hauta-Kasari
Tietojenkäsittelytieteen laitos,
Huone M385, Puh. 3108,
Email: Markku.Hauta-Kasari@cs.joensuu.fi,
Vastaanotto: Keskiviikkoisin klo. 11-12 (syksy 1999)