3. Jalkapalloshakkiturnaus
20.6.2007, Louhelan kenttä

Valokuvat

Vuoden 2007 jalkapalloshakkiturnaus pelattiin neljän joukkueen yksikierroksena turnauksena seuraavin tuloksin:
1. JoeSK 1: Juha-Matti Juurikainen, Marko Jönhede, Tapani Mustonen
2. SIPU: Pasi Fränti, Olli Virmajoki, Jukka Peltonen
3. JoeSK 2: Risto Räty, Reijo Juntunen, Juha Kettunen
4. ISLO: Olli Toivola, Juri Shikalov, Jaakko Leppänen

Turnausraportti

Ennakkoon turnauksesta oli tulossa varsin korkeatasoinen aiempiin verrattuna. Kolmen parhaan joukkueen kahden parhaan pelaajan SELO- keskiarvot olivat: JoeSK 1 (1917), SIPU (1799), JoeSK 2 (1776). Vastaavasti parhaiden joukkueiden kahden parhaan pelaajan Cooper- tuloksien keskiarvot olivat: ISLO (3500), SIPU (3275), JoeSK 1 (3125). Sekä juoksuvoimaa ja shakkitaitoa siis löytyi, toisinaan jopa samoista joukkueista.

1. Kierros:

JoeSK 2 - Juoksukoulu1-02.34
JoeSK 1 - Sipu1-07.39

Avauspelissä JoeSK 2 pelasi ISLO:n juoksukoulun joukkueen koulumattiin kahdessa ja puolessa minuutissa osoittaen heti shakinharrastajien vaarallisuuden tässä lajissa.

Myös kierroksen toinen peli päättyi mattiin kohtalaisen nopeasti alle 8 minuuttissa. Sinänsä harmittoman näköiseen asemaan loihdittu yksinkertainen ja sinänsä vaaraton mattiuhkaus yllättäen realisoitui asemasta tietämättömien SIPU:n pelaajien ohipotkuun kun JoeSK 1 pääsi tällä välin tekemään mattisiirron. Tavallaan siis matti kahdella siirrolla.

Suoraviivainen pelityyli shakissa näytti siis purevan hyvin. Jalkapallossa tyyli ja tekniikka oli osittain hakusessa ja ohipotkun virheen merkitys tuli nopeasti ilmi. Pelaajien roolit juoksijoina ja miettijöinä vaihtelivat. Toisinaan rooleja vaihdeltiin muutaman siirron välein, mutta välillä samat kaksi pelaajaa raatoivat kolmannen keskittyessä pohtimaan asemaa ruutulaudalla.

2. Kierros

JoeSK 2 - JoeSK 1 0-1 16.07
Juoksukoulu - SIPU 0-1 8.09

Shakkikerhon joukkueiden keskinäinen kamppailu oli vaiherikas. Kakkosjoukkue voitti aluksi daamin kun vastustaja yksinkertaisesti unohti siirtää sen turvaan ennen kuin se kerettiin syömään. Tässä pelin siirtovuorottomuus pääsi hieman yllättämään. Peli kuitenkin jatkui JoeSK 1:n painostaessa mustan ryhmittyessä siilipuolustukseen. Varsin pian valkea pääsikin ratsuhaarukalla noukkimaan daamin takaisin ja painostuksen jälkeen voittamaan asemasta lisääkin materiaalia vieden pelin vääjäämättömästi nimiinsä reilussa varttitunnissa.

Toisessa ottelussa pelattiin hieman sekavan avauksen jälkeen yhteen suuntaan ja 8 minuutin pelin jälkeen juoksukoulun joukkue katsoi parhaimmaksi luovuttaa.

3. Kierros

Juoksukoulu - JoeSK 1 0-1 9.13
JoeSK 2 - Sipu 0-1 31.15

Viimeisessä ottelussaan Juoksukoulun joukkue taisteli urheasti 9 minuutin verran. Siirto siirrolta shakkikerhon joukkue kasvatti etuaan ja juoksukoulu luovutti kun viimeinenkin upseeri katosi laudalta. Joensuun shakkikerhon 1 joukkue voitti täten vuoden 2007 turnauksen puhtaalla pelillä.

Päätöskamppailussa taisteltiin enää himmeimmistä mitaleista mutta tällä kertaa hamaan loppuun saakka yli puoli tuntia kestäneessä kamppailussa. Valkeilla pelannut Sipu sai hyvän keskipeliaseman ja voittikin ensin upseerin ja sitten kvaliteetin kunnes tultiin kuvassa (kuva 68) olevaan asemaan.

Tässä vaiheessa Sipun kapteeni Pasi Fränti lisäsi peliin jännitystä pudottaen ruutuun d7 matkalla olleen daamiin laudalle hieman liian aikaisin ruutuun d6 luoden pelikentälle mielenkiintoisen kilpajuoksutilanteen. Ja sitten juostiin (kuva 69)! Dramatiikan lisäämiseksi Sipun Olli Virmajoki teki hetken päästä vastaavan tempauksen tornille tällä kertaa tosin tarkoituksella riskeeraten yrittäen kompensoita edellistä tempausta.

Savun hälvennettyä tilanne laudalla oli kääntynyt (kuva 70)! Kovalla juoksuvoimalla valkea kuitenkin onnistui muutamien siirtojen jälkeen voittamaan sotilaita keräilemään ryhtyneen daamin takaisin ja päädyttiin pitkään ja tasaiseen loppupeliin. Ratsu ja 5 sotilasta ei kuitenkaan riittänyt valkean tornia ja 2 sotilasta vastaan, vaan mustan sotilaat ja lopulta ratsukin syötiin yksi toisensa jälkeen ja tornin etu riitti lopulta voittoon.

Sarjataulukko

JoeSK 1 3    3   0   0 3 32.59
Sipu 3    2   0   1 2 47.03
JoeSK 2 3    1   0   2 1 49.56
Juoksukoulu 3    0   0   3 0 19.56
(Ottelut, voitot, tasapelit, häviöt, pisteet, kertyneet peliminuutit)

Yhteenveto

Pelit olivat shakillisesti aikaisempia vuosia parempia, joskin daameja yhä tuli ja meni edellisvuosien tahtiin ja aina välillä pallokin lensi minne sattui. Hauskaa kuitenkin oli, paitsi vähemmän ehkä ISLO:n juoksukoululla, joka joutui hieman liian ylivoimaisen tehtävän eteen shakkilaudan äärellä ja pelien jäädessä lyhyiksi ei päässyt hyödyntämään kovaa juoksukuntoaan.

Turnaus järjestettiin samassa muodossa kuin viime vuonna ja oli jälleen varsin hauska. Erot kunnossa ja juoksuvoimassa alkoivat tosin näkyä vasta turnauksen loppuvaiheessa, kun pelien kesto jäi ennakoitua lyhyempi.

Pelien kuluista ja etenkin säännöistä ja loppupeliteoriasta keskusteltiin pitkään saunassa, mutta lopulta sitkeinkin sissi joutui tunnustamaan että säännöt ovat tällaisenaan varsin erinomaiset. :)

Kiitos kaikille osallistujille, tuomarina toimineelle Jussi Nuutiselle ja valokuvauksesta ja saunotuksesta vastanneelle Pekka Nykäselle.


Lisää valokuvia löytyy täältä!

Joukkueet

SIPU = Speech & Image Processing Unit
ISLO = ISLO:n juoksukoulu
JoeSK 1 = Joensuun shakkikerho 1
JoeSK 2 = Joensuun shakkikerho 2